Hoppa till innehåll

Köpa aktier – så kommer du igång med aktiehandel som nybörjare

Om du är intresserad av att lära dig att handla med aktier, men inte vet var du ska börja, har du kommit till rätt ställe. På denna sidan ger vi dig en snabbkurs i allt du behöver veta om aktiehandel för nybörjare. Vi tar upp ämnen som vad aktier är, hur man köper och säljer dem och vilka faktorer som påverkar deras priser. Längst ner på sidan bör du ha en god förståelse för hur aktiemarknaden fungerar och vara på god väg att göra din första handel. Så låt oss komma igång!

Introduktion: Vad är och hur fungerar aktier?

Aktier är en typ av finansiell säkerhet som representerar en del av ägandet i ett företag eller en organisation. När du köper aktier köper du en del av företaget och kommer att gynnas ekonomiskt när värdet på aktierna ökar. Detta kan bero på utdelningar som betalas ut från företagets vinster, eller så kan det ske när andra investerare är villiga att betala mer för din aktie än vad du ursprungligen köpte den för.

Som investerare är det viktigt att förstå hur aktiemarknaderna fungerar och vad som påverkar deras priser för att kunna göra välgrundade investeringar som ger god avkastning.

köpa aktier

Vad är en aktie?

En aktie är en ägandeenhet för ett företag. Det totala antalet aktier som skapas för ett företag som fungerar som en ägd enhet avgör hur många delar ägandet delas upp i. När någon köper aktier i denna enhet får de delvis äganderätt till företaget i proportion till sin investering. Aktier kan köpas och säljas på marknaden, vilket kan leda till fluktuerande priser beroende på utbud och efterfrågan.

I slutändan ger ägande av aktier delat ägande av den enheten och om utdelning ges får aktieägarna proportionella utbetalningar. Detta ger dem också rösträtt när det gäller dess ledning och andra viktiga beslut. Aktier är ett viktigt sätt för företag att attrahera investeringar och kontinuerligt finansiera sin verksamhet.

Hur köper man aktier?

Att köpa aktier i ett företag kan ge stor avkastning på dina investeringar om du vidtar rätt åtgärder. Med noggrann forskning och förståelse för den risk som är förknippad med börsinvesteringar kan du göra kloka val för att dra nytta av höga vinstmarginaler.

Det är viktigt att göra din hemläxa; att undersöka vilka företag man ska investera i, förstå hur saker som utdelningsutbetalningar fungerar och lära sig grunderna för aktiehandel är alla viktiga första steg när det gäller att köpa aktier.

När du känner dig säker kan du hitta en välrenommerad mäklare eller ett finansiellt institut som kan hjälpa dig att genomföra ett säkert köp. Att köpa och sälja aktier är förvisso inte utan risker, men med välgrundade beslut har investerare på alla erfarenhetsnivåer möjlighet till stora belöningar.

köpa aktier

Vilka är fördelarna och riskerna med att äga aktier?

Att köpa aktier kan vara ett utmärkt sätt att öka din finansiella portfölj och öka potentialen för långsiktig rikedom. Att köpa aktier är dock förenat med vissa risker, bland annat marknadsfluktuationer och risken för negativa händelser som kan påverka aktiekursen.

Det är viktigt att göra din due diligence innan du köper aktier genom att undersöka ett företags finansiella data och granska alla senaste nyheter eller utvecklingar som kan ha en inverkan på deras nuvarande eller framtida aktievärden.

Det är också klokt att diversifiera sin aktieportfölj när man köper aktier eftersom detta har visat sig ge bättre totalavkastning över tid genom att minska risken över flera företag och branscher.

Aktieägarnas rättigheter

Som aktieägare har du vissa rättigheter. Dessa inkluderar rätten att få utdelning, tillgång till företagets räkenskaper och rösträtt i viktiga beslut som rör företaget. Dessutom har aktieägare rätt att utmana företagsledningen om de inte håller med om någon verksamhet eller verksamhet som företaget bedriver.

Det är viktigt att aktieägarna förstår sina rättigheter och tar en aktiv roll i övervakningen av det företag de äger en andel i, eftersom detta kan leda till bättre resultat för alla inblandade parter.

Utdelning och rösträtt

Många företag väljer att betala utdelning till aktieägarna, vilket kan vara ett bra sätt att hålla dem nöjda och samtidigt ge aktieägarna en del av företagets vinst. Förutom att få utdelning kan aktieägare också ha rösträtt, vilket kan ge dem möjlighet att ta aktiv del i hur företaget fungerar.

Med sin röst kan de ge input till många viktiga affärsbeslut, inklusive vem som ska leda organisationen samt när och hur mycket som ska delas ut i utdelning. Genom att förstå utdelningsutbetalningar och ha rösträtt kan aktieägarna främja ett större deltagande i affärsverksamheten samtidigt som de fortfarande kan dra nytta av den.

Aktieutdelning – Bolaget delar ut pengar till aktieägare

Genom att köpa aktier i ett företag får du troligen mer än bara möjligheten till långsiktig ekonomisk framgång; många företag erbjuder aktieutdelning som ett sätt att visa sin uppskattning för lojala aktieägare.

När ett företag delar ut pengar tillbaka till aktieägarna i form av kontanter eller aktier kallas detta för ”aktieutdelning”. När företaget förklarar att det planerar att betala utdelning får aktieägarna en ökad avkastning på sin investering. Detta uppmuntrar investerare som drar nytta av att få extra inkomster och gynnar den övergripande ekonomin samt enskilda företag.

köpa aktier

Vad är Avanza och Nordnet?

Avanza och Nordnet är nätmäklare som ger användarna tillgång till ett stort antal marknader för att köpa aktier i olika aktier. Både Avanza och Nordnet erbjuder konkurrenskraftiga, användarvänliga plattformar med ett brett utbud av forskningsfunktioner och verktyg som är utformade för handlare på alla nivåer, från nybörjare till erfarna aktiemäklare.

De två tjänsterna erbjuder flera investeringsalternativ och rådgivning så att köparna kan hitta den mest lämpliga produkten för sina behov och få tillgång till den lukrativa aktiemarknaden utan att undvika riskerna. Att köpa aktier kan vara ett spännande men nervöst företag, men med Avanza och Nordnet behöver det inte vara en skrämmande process!

Hur fungerar de och vad erbjuder de investerare som vill spara i aktier från dessa företag?

Att investera i aktier i företag kan vara ett bra sätt att få långsiktig ekonomisk stabilitet. Att förstå hur aktieprogrammen fungerar och vilka erbjudanden som finns tillgängliga för investerare är viktigt för att bygga upp en effektiv portfölj. Generellt sett ger köp av aktier dig en andel i ett företag och ger dig rätt till utdelning när den deklareras. Dessa utdelningar kan ackumuleras under en tidsperiod och resultera i en långsiktig ökning av aktievärdet.

Det är viktigt att veta när och hur utdelningspolicyn beslutas för att kunna kapitalisera på avkastningen – att förstå vilken typ av system som erbjuds av olika företag kan också säga något om deras inställning till tillväxt och lönsamhet.

Oavsett om det handlar om blue chip-aktier eller penny shares är det av största vikt att förstå företagens aktieprogram för att bygga upp en trygg ekonomisk framtid.

köpa aktier

Vilka är fördelarna med att använda Avanza eller Nordnet för att spara i aktier från dessa företag?

Att investera i aktier kan vara ett utmärkt sätt att bygga upp din ekonomiska trygghet och öka din förmögenhet. Med etablerade företag som Avanza och Nordnet kan du enkelt starta och förvalta din egen aktieportfölj.

Båda dessa tjänster erbjuder flera fördelar, till exempel konkurrenskraftiga priser och avgifter, tillgång till detaljerad aktieinformation, förenklade handelsförfaranden och kundsupport dygnet runt. Viktigast av allt är att de erbjuder ett enkelt sätt att få tillgång till den svenska börsmarknaden utan att själv behöva navigera i de komplicerade detaljerna.

Dessutom erbjuder Avanza även bonusfördelar som användarvänliga mobilappar för att följa dina investeringar i farten. Så om du letar efter en bekväm och säker plattform för att börja investera i aktier från svenska företag är Avanza och Nordnet definitivt två bra alternativ!

Hur kan jag komma igång med Avanza eller Nordnet?

Det finns några olika steg som du bör tänka på när du kommer igång med Avanza eller Nordnet. Först måste du se till att ditt bosättningsland är tillåtet av de två tjänsterna så att du lagligt kan handla på plattformen.

Därefter ska du bestämma vilken plattform som har rätt funktioner för just dina behov. Båda erbjuder bara en grundläggande handelstjänst, men Avanza kommer också med deras exklusiva ”VIP Lounge”-kampanjer och belöningssystem. När du registrerar dig måste du gå igenom en identifieringsprocess för att bekräfta att allt är okej. När det är klart kan du börja handla omedelbart och njuta av alla fördelar som det innebär att vara en del av någon av dessa utmärkta tjänster.

Följ dessa steg för att börja handla med aktier

 1. Gör din forskning – Innan du börjar investera i aktier, se till att du har grundläggande kunskaper om aktiemarknaden och hur den fungerar. Läs böcker, artiklar och titta på videor för att lära dig mer.
 2. Öppna ett konto hos en mäklare – Besök webbsidan för en mäklare (till exempel Avanza eller Nordnet) och öppna ett konto genom att följa anvisningarna på skärmen. Du behöver identifiera sig med BankID eller e-legitimation.
 3. Fyll i dina uppgifter – Fyll i dina personliga uppgifter såsom namn, adress och telefonnummer.
 4. Sätt in pengar – Sätt in pengar på ditt handelskonto från din bank via en banköverföring innan du gör någon affär. Det går vanligen snabbare att sätta in pengar via internetbank än att göra det via bankens filialer eller automater.
 5. Sök efter aktier – Använd sökfunktionen på plattformen för att hitta de aktier du vill investera i.
 6. Köp aktien – När du har hittat den aktie som du vill köpa, ange antalet aktier samt priset per aktie och slutför ordern genom plattformen.
 7. Kontrollera globalt – Kontrollera dagens trend på den globala marknaden innan du bestämmer dig för vilka aktier som skall ingå i din portfölj genom att titta noga på den ekonomiska situationen runtom i världen samt undersöka vilka branscher har stigande eller fallande priser just nu
köpa aktier

Så här bygger du en portfölj med aktier för nybörjare

Att bygga upp en aktieportfölj kan vara ett utmärkt sätt att diversifiera investeringarna och få ut det mesta av aktiemarknaden. Som nybörjare är det viktigt att noggrant välja ut aktier som passar dig och utveckla en strategi som passar din risktolerans och dina finansiella mål.

När du väljer vad som ska ingå i din portfölj bör du ta hänsyn till kriterier som tidigare resultat, bredden av utbudet, likviditetsnivån och handelskostnaden.

Observera att det inte finns några garantier när det gäller investeringar, så det är viktigt att du gör din research innan du hoppar in i aktievalet – hitta en pålitlig källa för uppdateringar av marknadsnyheter, förstå vanliga handelstermer och hantera dina affärer aktivt för bästa resultat. Med lite förberedelser och smart beslutsfattande är du på god väg att skapa en framgångsrik aktieportfölj.

Hitta aktier på egen hand

Att ta ansvar för sina investeringar och söka efter värdefulla aktier att investera i kan kännas skrämmande i början. Men med några experttips och lite grundläggande kunskaper är det lättare än du tror att hitta bra aktier. Många mäklartjänster på nätet erbjuder verktyg och råd för att vägleda dig till att fatta solida beslut på aktiemarknaden.

Dessutom finns det flera böcker och webbplatser fyllda med värdefull information som ger dig ännu mer insikt i framgångsrika investeringar. Att ta sig tid att fräscha upp grunderna på aktiemarknaden är fördelaktigt för alla investerare, eftersom det gör det mycket mer lätthanterligt att navigera i den finansiella världen. Genom att ge dig själv tillgång till tillförlitlig information, hålla ett vaksamt öga på vad som händer på marknaderna och konsekvent göra din forskning kan du se till att du gör smarta investeringar på egen hand.

Bestäm dig för vad du vill investera i - undersök olika företag och branscher som intresserar dig

Investeringar kan vara ett bra sätt att öka dina pengar. Att veta vad du vill investera i är ett viktigt första steg – gör din research för att lära dig mer om de olika företag och sektorer som finns på marknaden så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

Innan du investerar är det viktigt att veta hur stor risk du är villig att ta och vilken balans som är rätt mellan investeringar som ger avkastning och investeringar som håller stabila värden på lång sikt. Utbilda dig själv i grunderna för investeringar, t.ex. sammansatt ränta, avkastningsmått och ekonomiska cykler, så att du kan börja göra smarta ekonomiska val.

Hitta en mäklare - det finns många online-mäklare som erbjuder aktiehandelstjänster, så välj och jämför avgifterna innan du väljer en mäklare

Att välja en mäklare kan vara ett skrämmande beslut och det finns många alternativ på nätet, men det är viktigt att förstå fördelarna och nackdelarna med varje alternativ. Innan du väljer en mäklare bör du göra din due diligence och jämföra alla avgifter som är förknippade med deras tjänster.

Många mäklare kommer att erbjuda en mängd olika alternativ som marginalhandel eller pensionskonton, så det är viktigt att avgöra vilka tjänster som bäst uppfyller dina behov. Tänk dessutom på vilken typ av säkerhetsåtgärder som mäklaren vidtar för att skydda både ditt konto och din finansiella information.

Genom att göra din forskning kommer du att kunna välja en mäklare som erbjuder värde och säkerhet som passar dina investeringsmål.

Öppna ett konto och sätt in pengar - när du har valt en mäklare måste du öppna ett konto hos dem och sätta in pengar för att kunna börja handla

Att öppna ett konto och sätta in pengar hos din valda mäklare är det första steget för att börja handla. Se till att grundligt undersöka alla tillgängliga alternativ innan du väljer en mäklare och öppnar ett konto – fundera över vad de erbjuder i form av avgifter och tjänster, samt deras kundfeedback-betyg.

När du väl har bestämt dig ska du vara beredd att lämna personlig information under installationsprocessen, till exempel kontaktuppgifter och finansiella uppgifter för att slutföra öppnandet av ditt konto. De exakta kraven beror på den mäklare du har valt, så det är viktigt att kontrollera vad de begär i förväg. Därefter kan du sätta in pengar på ditt nya konto för att börja handla och dra nytta av marknadens möjligheter.

Börja köpa aktier! - när ditt konto väl är öppnat kan du börja köpa aktier i de företag eller branscher som du är intresserad av att investera i

Att ta det första steget mot att investera i aktier kan vara ett spännande äventyr, särskilt när du inte behöver vänta på att börja; när ditt konto är öppet och verifierat kan du börja köpa aktier i de företag eller branscher som fångat din uppmärksamhet.

Oavsett om det är ett företag som arbetar med banbrytande teknik eller en väletablerad sektor som upplever en stadig tillväxt, ger köp av aktier investerare en möjlighet att skörda belöningar om deras investeringar slår väl ut.

Att ha en finansiell rådgivare till hands för att vägleda dig kan göra hela företaget smidigare och säkrare, men oavsett om du bestämmer dig för att gå på egen hand eller söka professionell hjälp – att ta de första stegen mot investeringar på aktiemarknaden kan vara givande från första början!

Övervaka dina investeringar - håll ett öga på hur dina aktier presterar över tid och sälj dem när du tycker att det är dags att göra en utbetalning

Med den ökande volatiliteten på aktiemarknaden är det viktigt att övervaka dina investeringar noga och hålla ett öga på hur dina aktier utvecklas. För att få ut så mycket som möjligt av dina investeringar måste du fatta beslut om när du ska köpa och sälja – helst när du anser att det är rätt tid att inleda ett uttag. Marknadsförhållandena kan förändras snabbt, men att hålla sig informerad och hålla ett vakande öga på utvecklingen bör vara nyckelkomponenter i varje framgångsrik investeringsstrategi.

Återinvestera eller ta ut dina vinster - när du har tjänat pengar på dina investeringar kan du antingen återinvestera dem i fler aktier eller ta ut dem för personligt bruk

När du gör en vinst på dina investeringar har du ett viktigt beslut att fatta. Tar du pengarna och tar ut dem för personligt bruk eller återinvesterar du dem i fler aktier?

Båda besluten har för- och nackdelar, och det rätta beslutet beror till stor del på din individuella ekonomiska situation och dina mål. Om du planerar att fortsätta investera i samma område kan återinvestering av dina vinster förstärka avkastningen med tiden genom att ge dig tillgång till ännu större vinster.

Å andra sidan kan det vara ett idealiskt alternativ att ta ut pengarna om du behöver kontanter eller om du vill diversifiera dina investeringar inom olika sektorer. I båda fallen lönar det sig att göra efterforskningar och väga alla potentiella konsekvenser av ditt val noggrant.

köpa aktier

Tips för att handla med aktier för nybörjare

Att investera i aktier kan vara ett bra sätt att öka din förmögenhet, men för nybörjare kan det kännas skrämmande. Som tur är finns det några enkla tips som du kan använda för att komma igång med framgångsrik aktiehandel.

Först och främst är forskning nyckeln! Det är viktigt att ha en grundlig förståelse för marknaden och de aktuella aktierna innan man tar det första steget till investering. För det andra, skapa en plan.

Att ha en organiserad strategi hjälper dig att se till att du fattar rätt beslut utan att kasta bort pengar på grund av slumpmässigt eller impulsivt beteende. Slutligen, börja i liten skala och ge dig själv tid.

För nya handlare är det bäst att börja med investeringar med låg risk samtidigt som man tar sig tid att anpassa sig och bli mer bekväm på denna nya arena. När du får erfarenhet och självförtroende kommer du att kunna gå vidare med större investeringar på nolltid!

Våga ta risker

Innan du börjar investera i aktier, se till att du är beredd att ta vissa risker. Aktiemarknaden kan gå upp och ner, men det är bra att ha en strategi för att minska riskerna så mycket som möjligt.

Satsa på olika aktieslag

Leta efter olika typer av aktier såsom tillväxtaktier, value-aktier och ränteinstrument för att diversifiera din portfölj. Se till att balansera dina kortfristiga investeringar med långsiktiga placeringar för att öka chanserna till vinst.

Använd indexfonder

Fundera på om du vill köpa indexfonder istället för enskilda aktier eftersom de har lägre avgifter och ger en bredare diversifiering. Indexfonder innehåller aktier från flera olika branscher och marknader som sparar tid samt minskar risken när man investerar i stora mängder aktier samtidigt.

Ha koll på utdelningarna

Utdelningar är direkta eller indirekta utbetalningar som görs av bolag som ger dig en del av vinsten de har gjort under ett bestämt datum varje år (vanligen per kvartal). Om bolaget har gott om utdelningshistorik kan detta ge dig mer stabila inkomster och bidra till ditt totala resultat beroende på hur pass mycket utdelning de betalar ut varje år.

Kontrollera globalt

Kontrollera dagens trend på den globala marknaden innan du bestämmer dig för vilka aktier som skall ingå i din portfölj genom att titta noga på den ekonomiska situationen runtom i världen samt undersöka vilka branscher har stigande eller fallande priser just nu

10 bra svenska utdelningsaktier

köpa aktier

Olika typer av aktiekonto hos svenska nätmäklare i Sverige

När du handlar med aktier i banker har du utan tvekan möjlighet att välja mellan tre olika typer av konton:

 • Aktie- och fondkonto (AF)
 • Investeringssparkonto (ISK)
 • Kapitalförsäkring (KF).

Det är viktigt att förstå deras skillnader så att du kan avgöra vilken typ av konto som bäst uppfyller dina krav.

Aktie- och fondkonto (AF)

Om du vill investera i aktier och fondandelar (även kända som aktiedepåer) är det viktigt att förstå att du måste betala skatt på vinsten. Du är skyldig att betala 30 % skatt på dina vinster när du säljer en aktie eller tar emot utdelning, vilket kan kvittas mot förluster. Dessutom ger dessa konton äganderätt till de underliggande aktierna och kan vid behov överföras till andra liknande konton. Slutligen kommer ett eventuellt dödsbo som ärver dem också att ärva alla tillhörande rättigheter, inklusive intäkter från försäljningen av dem.

Du kan enkelt balansera dina vinster och förluster när du handlar med aktier. Om du till exempel köper en aktie med vinst och en annan med motsvarande förlust, kommer skatten på vinsten att kompenseras av förlusten på andra aktier. Om alla dina aktietransaktioner för det året ändå ger mer vinster än förluster, måste du betala 30 procent i skatt på den totala inkomsten från dessa transaktioner. Dessutom registreras alla affärer som görs via ditt aktiekonto som en del av bilaga K4 som lämnas in tillsammans med blanketterna för den årliga deklarationen.

Som aktieägare på ett aktie- och fondkonto har du rätt att rösta på bolagsstämmor i företag som tillåter detta. Vid dödsfall överförs alla innehav inom denna typ av konto till dödsboets ägo. Dessutom har du möjlighet att flytta dessa aktier till konton med liknande egenskaper.

Investeringssparkonto (ISK)

ISK är ett sparkonto som förenklar processen att köpa och sälja aktier. När du är redo att öppna den här typen av bankkonto kan du besöka ditt lokala finansinstitut – det rekommenderas dock att du tar en pratstund med dem först, eftersom varje inrättning har specifika riktlinjer när det gäller ISK-konton. Att öppna ett ISK-konto följer samma procedur som alla andra bankprodukter; så vänta inte för länge för att säkra ditt konto!

Kort sammanfattning av ISK:

 • Beskattas enligt schablonbeskattning på hela kapitalet
 • Behöver inte deklareras
 • Du står som ägare av aktierna
 • Dödsbo ärver innehavet
 • Går att flytta skattefritt till och från annat ISK

På ett investeringssparkonto kan du tryggt förvara kontanter och tillgångar som aktier, fonder, derivat osv. Förutom att det är bekvämt att ha allt på ett ställe för enkel åtkomst och hantering säkerställer det också en enklare skattedeklarationsprocess: din bank tillhandahåller all nödvändig information som är förtryckt på din skattedeklaration för nästa år, så att det inte finns något behov av manuella deklarationer eller att lämna in varje transaktion separat vid försäljning.

Det är dock viktigt att vara medveten om de begränsningar som ISK har när du sparar; du kan inte spara i vilken tillgång som helst, oavsett om det är ett värdepapper eller inte.

Begränsningar / Nackdelar med ISK

Det finns vissa värdepapper som du inte kan spara i, men om du är osäker på om det du vill spara finns med på listan eller inte är det en bra idé att kontrollera med din bank. De kan berätta för dig om värdepapperstypen tillåter sparande eller inte.

Om du vill spara pengar är investeringssparkonton det bästa alternativet. Tyvärr är alla finansiella instrument som inte handlas på en reglerad marknad eller handelsplattform uteslutna från att sparas i ett ISK – detta inkluderar onoterade aktier och andelar (eller sådana som tillhör företag som inte är noterade).

Om du dessutom själv äger 10 % eller mer av ett företag (eller tillsammans med närstående parter) kan dessa inte heller sparas. Slutligen kan inte heller aktiebolagens kvalificerade aktier kvalificera sig för sparande på ett sådant konto.

För att skydda dina tillgångar är det viktigt att använda ett vanligt konto – banker kan inte erbjuda dessa tjänster enligt lag. Om du känner dig osäker på något kan du kontakta din bank och fråga, de har svaren på alla dina frågor. Nu när vi har klargjort detta ska vi titta närmare på skatterna när du investerar på ett investeringssparkonto.

Hur fungerar skatten på ISK?

Det är oundvikligt att betala skatt, men det kan vara komplicerat och skrämmande att förstå reglerna. Låt oss därför beskriva hur skatten fungerar för ISKs på ett enkelt sätt. Värdet av ditt kapital som är insatt på kontot beräknas var tredje månad, och hänsyn tas till eventuella nya insättningar eller värdepapper som lagts till sedan den senaste mätningen.

Du får 25 % av summan, som sedan multipliceras med den statliga utlåningsränta som du kontrollerade den 30 november förra året. Detta belopp betraktas sedan som din inkomst från kapital och kommer att beskattas med en skattesats på 30 %. Lyckligtvis för dig har hela denna process tagits om hand av din bank innan den skrivs ut på nästa års skattedeklarationsblankett – så du behöver inte oroa dig!

Något att tänka på är att du inte kan använda dina vinster och förluster inom ISK för att kompensera varandra, men schablonintäkter kan användas som en form av skattelättnad. Denna typ av inkomst beskattas med 30 procent, men det kan vara möjligt för dig att dra av kapitalförluster eller andra relaterade utgifter från din deklaration. Om du behöver förtydliganden om något som rör denna fråga, ta kontakt med din bank – de har alla svaren!

Om du vill veta mer om hur ISK beskattas hoppas vi att detta har varit en bra och tydlig guide. Låt oss nu gräva i mer av den användbara information som kan erhållas om dessa tillgångar!

Bra att veta

Det kan vara till stor fördel för dig att känna till detaljerna kring ISK-konton. Det är förståeligt att olika banker har olika krav när det gäller avgifter och villkor för sina ISK-konton; medan vissa kan ta ut en avgift för att öppna ett konto, erbjuder andra det helt gratis! På samma sätt kan det eventuellt tillkomma avgifter när du väljer att byta leverantör eller överföra dina pengar från en bank till en annan.

För att få klarhet i specifika avgifter som gäller hos din egen bank, kontakta dem direkt eller besök deras officiella webbplats idag! Där hittar du all information som behövs för att vara välinformerad. Dessutom är denna form av sparande helt säker tack vare Sveriges insättningsgaranti; om en olycklig konkurs inträffar med din bank ger staten ersättning för eventuella förluster.

ISK skiljer sig från depåer för aktier och fonder genom att det inte krävs skattebetalningar på genererade vinster. Istället betalas ett schablonmässigt, förutbestämt värde ut årligen baserat på hur mycket pengar som sparats på ditt konto under året. Oavsett hur mycket du tjänar eller vilka utdelningar som tas emot förblir alltså denna fasta procentsats konstant varje år till skillnad från fluktuerande siffror som är förknippade med vinster och förluster i hela investeringsportföljer.

Som ISK-innehavare är du den rättmätiga ägaren av alla aktier. Du har rätt att delta i bolagsstämmor (om tillämpligt) och får rösträtt baserat på din typ av aktieinnehav. Och om du i något fall skulle avlida kommer ägandet att överföras till ditt dödsbo utan skattekonsekvenser. Dessutom är det möjligt för en att överföra sitt aktieinnehav mellan två olika ISK även med ett separat konto från en annan bank utan att extra avgifter tas ut. Vid överföring av aktier från en värdepappersfond eller en aktiehandelsplattform bör dock vinsterna deklareras i enlighet med detta, eftersom skatterna tillämpas då och framåt.

köpa aktier

Kapitalförsäkring

 • Beskattas enligt schablonbeskattning på hela kapitalet
 • Behöver inte deklareras
 • Banken / försäkringsbolaget står som ägare av aktierna
 • Du väljer arvtagare / förmånstagare av innehavet på kapitalförsäkring
 • Går inte flytta innehav till och från en kapitalförsäkring
 • Går att få tillbaka pengar från källskatten på utländska aktieutdelningar

En kapitalförsäkring har många gemensamma drag med en ISK, men det finns några viktiga skillnader att observera. I likhet med den förstnämnda måste du betala ut skatt på dina investeringar med samma schablonbelopp. Det finns inget krav på att du ska rapportera några av dina vinster; det ansvaret faller helt och hållet på det finansiella institut som förvaltar din kapitalförsäkring. Tidtabellen och sättet som denna skatt tas ut på kan skilja sig åt mellan bankerna, men normalt sker det fyra gånger per år.

När det gäller kapitalförsäkringar registreras banken (försäkringsbolaget) som ägare av dina aktier. Som en följd av detta kommer du inte att finnas med i någon aktiebok eller inbjudas att delta i bolagsstämmor och är därför utesluten från rösträtt i dessa företag.

När du väljer kapitalförsäkring har du kontroll över vem som ska bli förmånstagare om något olyckligt skulle inträffa. Om du vill kan din registrerade partner väljas som huvudarvinge. Om detta inte anges kommer i förväg bestämda arvingar, såsom barn eller andra släktingar, att få tillgångar från försäkringen i stället. Lyckligtvis för dem som ändrar sig senare i livet är det möjligt att ändra vem som är angiven på din kapitalförsäkring när som helst!

Till skillnad från ISK är det inte möjligt att överföra aktier eller andra värdepapper till och från en kapitalförsäkring. Oavsett om du försöker flytta aktier mellan de två typerna av planer eller inte, kommer denna typ av transaktion inte att tillåtas.

Om du har aktier som är registrerade i ett annat land än Sverige finns det risk för att utländsk källskatt dras från din utdelning. Som ägare av en kapitalförsäkring är det upp till din bank att återkräva detta innehållna belopp för din räkning. Även om detta kan göras med varierande snabbhet, tar det i vissa fall över ett år att behandla ärendet – men var lugn eftersom du har rätt att kräva tillbaka skattepengarna!

Vilken kontotyp är bäst för aktier?

Beroende på dina individuella omständigheter och de aktier du funderar på att handla med kan det vara svårt att välja mellan ISK, kapitalförsäkring eller ett aktie-/fondkonto. Om du äger svenska aktier och försöker dra nytta av deras handel, är ett ISK förmodligen rätt väg att gå. Omvänt, om du är intresserad av att investera i utländska aktier med utdelning; välj istället en kapitalförsäkring. Alternativt kan det vara vettigt att öppna ett aktie-/fondkonto om 30 % skatt på vinster inte avskräcker utan snarare är något som potentiellt kan löna sig när det är dags att sälja dessa aktier med vinst!

Slutsats

För de flesta människor är det klokaste beslutet att investera i ISK eller en kapitalförsäkring. Dessutom är de enkla att hantera eftersom du inte behöver deklarera dina transaktioner. Dessa konton, som ursprungligen infördes med avsikten att göra det lättare för privatpersoner att spara och investera pengar, har bevisat sitt värde – nu mer än någonsin tidigare! Faktum är att miljontals småsparare numera väljer att använda antingen ISK eller kapitalförsäkringar när de vill investera relativt mindre belopp i aktier.

Så mycket kostar det att köpa en aktie hos Avanza och Nordnet

Det är enkelt och kostnadseffektivt att köpa en aktie i Avanza eller Nordnet. De två plattformarna är populära i Sverige för sina billiga handelsavgifter, där var och en tar ut cirka 1,5 % provision per handel.

Den faktiska kostnaden för att köpa en aktie från någon av plattformarna beror dock på vilken typ av investering som görs. Om du till exempel köper aktier under 150 kronor tar Avanza ingen provision medan Nordnet har en minimiavgift på 19 kronor.

Därför är det viktigt att granska de olika faktorer som ingår när man gör en investering på någon av plattformarna innan man bestämmer sig för hur mycket man ska satsa.

köpa aktier

Alternativ: Automatisera ditt sparande med smidig fondrobot

Att automatisera ditt sparande med en flexibel fondrobot kan göra det betydligt lättare att vara ekonomiskt trygg. Istället för att manuellt överföra pengar till sparande varje månad kan du upprätta en anpassningsbar plan som fungerar för dig och din budget. Du kan justera beloppet och frekvensen av dina insättningar närhelst det behövs.

Dessutom kan du lagra flera fonder på ett och samma ställe och spåra deras resultat i realtid, så att du kan fatta välgrundade beslut om din ekonomi vid behov. En flexibel fondrobot är ett utmärkt sätt att sätta sparandet på autopilot utan att ge avkall på kontrollen över hur mycket eller ofta du vill spara.

Risk och avkastning

När du bedömer potentiella investeringar bör du inte bara ta hänsyn till avkastningen utan också till de risker som är förknippade med dem. Även om en hög potentiell avkastning kan verka attraktiv vid första anblicken är det viktigt att du bekantar dig med tillhörande riskfaktorer, t.ex. investeringens likviditet och marknadsförhållanden.

Att diversifiera din portfölj kan bidra till att minska vissa risker som är förknippade med investeringar som ger en högre potentiell avkastning. Att utarbeta en finansiell plan kan också vara användbart för att hjälpa till att sätta upp uppnåeliga finansiella mål; genom att förstå både risk och förväntad avkastning är investerare bättre rustade för beslutsfattande.

Aktieutdelning – Bolaget delar ut pengar till aktieägare

Undrar du vad en ”aktieutdelning” är? Det är när ett företag delar ut pengar till sina aktieägare i proportion till antalet aktier som de äger. Det fungerar som en belöning för deras ursprungliga investering i företaget och ger dem en extra inkomst.

Aktieutdelning blir alltmer populärt eftersom det sporrar individer att investera och ökar avkastningen för investerarna. Detta kan i slutändan driva på företagets tillväxt och framgång, så företag gynnas i sig också av denna typ av utdelning.

Öka din investeringsavkastning genom att enkelt beräkna ränta på aktier - perfekt för nybörjare!

Är du nybörjare på aktiemarknaden och letar efter ett enkelt och problemfritt sätt att beräkna avkastningen på dina investeringar? Sök inte längre! Med den här enkla kalkylatorn kan du snabbt räkna ut hur mycket ränta du kan få på aktier, vilket gör investeringar mer lättillgängliga och mycket enklare att hantera. Att investera i aktier är ett utmärkt sätt att säkra en ljus ekonomisk framtid – oavsett om du är nybörjare eller har många års erfarenhet. Så vänta inte längre – börja öka din avkastning idag med några få musklick.

FAQ - Vanliga frågor om att köpa aktier

Det bästa sättet att investera 50 000 pund är att diversifiera portföljen mellan olika tillgångsklasser. Du kan investera i aktier, obligationer, värdepappersfonder, ETF:er med mera – beroende på din riskvilja. Det är viktigt att skapa en balanserad portfölj som matchar dina mål och målsättningar så att du inte lägger alla dina ägg i samma korg.

Ja, du kan använda ett kreditkort för att köpa aktier, men det rekommenderas inte alltid på grund av de risker som är förknippade med detta. Kreditkortsköp medför ofta avgifter från utgivaren och aktiemäklare samt potentiella räntebetalningar om du inte betalar av saldot omedelbart.

Många faktorer kan påverka priset på en aktie, bland annat ekonomiska förhållanden, företagets resultat, regeringspolitik och även investerarnas inställning. Det är viktigt att undersöka de underliggande grunderna för varje aktie du är intresserad av innan du investerar så att du kan fatta välgrundade beslut.

På det hela taget är köp av aktier en viktig del av varje investeringsstrategi. Med hjälp av flexibla fondrobotar och andra användbara verktyg kan investerare enkelt hantera sina portföljer och göra smarta investeringar för sin framtid. Genom att förstå både risk och avkastning kan investerare se till att säkra en ljus ekonomisk framtid.

När du börjar investera är det bäst att hålla dig till beprövade aktier, t.ex. storbolagsaktier eller blue-chip-bolag. Dessa aktier är i allmänhet mer stabila och har en lägre risk för volatilitet än aktier med mindre kapital. Dessutom har dessa företag vanligtvis en konsekvent historik av framgång, vilket gör dem lättare att förstå för nybörjarinvesterare.

Det är också viktigt att undersöka företaget innan du investerar så att du kan få en förståelse för branschen, ledningsgruppen och den övergripande ekonomiska prestationen. Att göra sin hemläxa är nyckeln när man börjar investera!

Hur mycket pengar du bör investera i aktier beror på dina investeringsmål och din riskbenägenhet. Generellt rekommenderas att börja investera med en relativt liten summa, t.ex. 5000 SEK eller mindre, för att sedan successivt öka storleken på dina investeringar med tiden. På så sätt kan du bygga upp din erfarenhet utan att riskera för mycket pengar.

Det är också viktigt att ta hänsyn till eventuella avgifter när du köper aktier och se till att du är bekväm med de risker som är förknippade med dem. Som alltid lönar det sig att göra sin research och få en förståelse för vad du ger dig in på innan du gör någon form av investering.

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt till att besvara några frågor om att köpa aktier!

Om du vill börja med aktier är det första steget att undersöka marknaden och bekanta dig med de olika typerna av investeringar som finns tillgängliga. Du kan göra grundläggande forskning på nätet eller prata med en finansiell rådgivare om du vill ha mer djupgående vägledning.

När du har en uppfattning om vilka aktier eller fonder som passar dig är det dags att öppna ett konto hos en lämplig mäklare. Beroende på hur mycket du vill investera bestämmer du sedan hur många aktier eller andelar du vill köpa och skickar in din order.

Slutligen är det viktigt att hålla sig uppdaterad om nyheter som rör aktiemarknaden och enskilda företag så att du effektivt kan förvalta din portfölj och göra justeringar vid behov.

Kostnaden för att köpa en aktie beror på vilket företag du köper från och hur många aktier du vill köpa. Generellt sett kan mäklaravgifterna ligga mellan 0-300 SEK per transaktion, medan andra kostnader som skatter och stämpelskatt (om tillämpligt) också kan tillkomma. Det är viktigt att undersöka dessa extrakostnader innan du investerar för att se till att du förstår hela den ekonomiska effekten.

Att investera i aktier är en viktig del av varje finansiell strategi, och två populära onlineplattformar för att köpa aktier är Avanza och Nordnet. Avanza har funnits sedan 1999 och har 1,3 miljoner kunder, vilket gör det till en av de största nätmäklarna i Sverige. På plattformen kan investerare köpa och sälja aktier från över 40 börser som har en närvaro på plattformen. Avanza erbjuder också många funktioner som analysverktyg för att vägleda dina investeringar, handledning för att hjälpa nya investerare att komma igång och en lågkostnadsstruktur utan extra avgifter eller provisioner.

Nordnet, å andra sidan, grundades 1996 och betjänar mer än 700 tusen kunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Denna plattform gör det enkelt för investerare att köpa och sälja aktier på flera marknader med ett enda konto. Nordnet låter dig investera i olika typer av tillgångar, inklusive aktier och värdepappersfonder, och erbjuder analysverktyg som underlättar beslutsfattandet. Dessutom erbjuder de utbildningsresurser för handel, såsom webbseminarier och utbildningsvideor för att hjälpa nybörjare att snabbt komma igång.

Både Avanza och Nordnet erbjuder pålitliga plattformar för investerare som vill köpa aktier online snabbt och säkert. Med sina låga avgifter och den rikedom av investeringsalternativ som finns på varje plattform erbjuder båda ett utmärkt val för dem som vill ha tillgång till världens kapitalmarknader utan att behöva betala höga mäklaravgifter.

Aktiernas värde bestäms av ett antal faktorer, bland annat det rådande ekonomiska klimatet och resultatet av ett företags underliggande verksamhet. Andra faktorer som politiska händelser, nyhetsrapporter och till och med investerarnas stämning kan också påverka aktiekurserna.

Generellt sett stiger aktier när företag går bra och ökar sina intäkter över tid. Å andra sidan kan investerare sälja sina aktier, vilket leder till att priset sjunker, när företagens vinster sjunker eller när de stöter på stora problem. Det är viktigt att hålla ett öga på nyheter och grundläggande analyser för att bättre förstå varför en viss aktie kan stiga eller sjunka i värde.

Att tjäna pengar på aktier beror på hur aktiemarknaden och enskilda företag utvecklas. När du köper en aktie blir du delägare i företaget och har rätt till vinst. Om företaget presterar bra och dess aktiekurs stiger kan du sälja dina aktier till ett högre pris än vad du betalade för dem och göra en vinst. Om aktiekursen å andra sidan sjunker kommer din investering att förlora i värde.

Det är viktigt att komma ihåg att investeringar i aktier inte är riskfria, så det är bäst att undersöka alla investeringar noggrant innan du fattar några beslut. Det kan också vara fördelaktigt att tala med en erfaren finansiell rådgivare som kan hjälpa till att vägleda din investeringsstrategi och ge råd som är skräddarsydda för dina behov.

Hur mycket är Avanza Bank aktie värd? Här är nyheterna 2023

2023 har varit ett otroligt viktigt år för investerare i Avanza Bank. Sedan banken gick in på Stockholmsbörsen 2021 har bankens aktiekurs …

Så ska Avanza Bank aktie klara konkurrensen- Dessa är största hoten

Aktiemarknaden är ett konkurrensutsatt landskap och för att få bästa möjliga avkastning på dina investeringar är det viktigt att ha en förståelse …

Anledningen till att Avanza Bank är stabil på Stockholmsbörsen

Att investera på aktiemarknaden kan vara ett utmärkt sätt att både öka och diversifiera din portfölj. Med sitt rykte som en av …

Kommer det att finnas någon konkurrens till Avanza aktie i framtiden?

En av de viktigaste frågorna för dig som investerare är om dina investeringar är säkra. Med Avanza-aktier har investerare litat på sina …